Monetyzacja
Płatności i automatyzacja dostępu
W tym artykule
Płatności i automatyzacja dostępu
Płatności są obsługiwane przez Stripe. Metricgram skupia się na statusie subskrypcji, powiązaniu subskrybentów, zaproszeniach i automatyzacji dostępu do Telegrama.
Obsługa płatności
Korzystaj z panelu Stripe do:
- Płatności i historii płatności.
- Zwrotów i sporów.
- Faktur i e-maili z potwierdzeniami.
- Wypłat i danych bankowych.
- Ustawień podatkowych i rozliczeniowych.
Metricgram otrzymuje aktualizacje webhooków Stripe Connect dotyczące tworzenia, aktualizacji i anulowania subskrypcji oraz zmian e-maila klienta.
Ustawienia subskrybenta
W Ustawieniach subskrybentów możesz skonfigurować:
- Które produkty cykliczne Stripe są zarządzane dla grupy.
- Automatyczne zaproszenia e-mail dla nowych niepowiązanych subskrybentów.
- Szablony e-maili dla zaproszeń do grupy i powiązania istniejących subskrybentów.
- Czy usuwać członków, gdy subskrypcja wygasa.
- Dni okresu karencji przed usunięciem.
- Powiadomienia Telegram dla subskrybentów i właściciela grupy na 7, 3 lub 1 dzień przed wygaśnięciem.
Usuwanie dostępu
Jeśli włączone jest usuwanie po wygaśnięciu, Metricgram sprawdza nieaktywne subskrypcje i usuwa powiązanego użytkownika Telegrama po upływie okresu karencji, chyba że ten sam użytkownik ma nadal inną aktywną subskrypcję dla danej grupy.
Uwaga: Zwroty lub zmiany płatności wprowadzone w Stripe nie tworzą osobnego ekranu płatności w Metricgram. Metricgram reaguje na status subskrypcji otrzymywany ze Stripe.
Wyjątki na białej liście
Biała lista pozwala członkowi pozostać w jednej grupie bez subskrypcji Stripe zapewniającej dostęp. Dodaj obecnego członka przez Członkowie > akcje > Dodaj do białej listy lub zaznacz Dodaj te osoby do białej listy podczas zapraszania e-mailem. Podaj powód, opcjonalną notatkę i datę końcową. Brak daty oznacza bezterminową ochronę. Wpis z datą pozostaje ważny przez cały wskazany dzień w strefie czasowej właściciela.
Po wygaśnięciu wpisu następna automatyczna kontrola usuwa członka, jeśli usuwanie po wygaśnięciu jest włączone i ani subskrypcja, ani jej okres karencji nie zapewniają dostępu. Dotyczy to również członków, którzy nigdy nie mieli subskrypcji Stripe. Jeśli automatyczne usuwanie jest wyłączone lub nadal obowiązuje dostęp z subskrypcji, pozostają w grupie. Właściciele i administratorzy są chronieni. Usunięcie wpisu przywraca zwykłe zasady dostępu na podstawie subskrypcji i nie powoduje natychmiastowego wyrzucenia członka.
Czy ten artykuł był pomocny?
Dziękujemy za Twoją opinię!